25 Şubat 2016

LONDRA

Londra gezi rehberime başlamadan önce Londra hakkında edindiğim genel bilgileri paylaşmak isterim. 

Londra
Her ünlü Avrupa şehri gibi Londra da bir nehir üstüne kurulmuştur. İşte bu nehir de Thames Nehri'dir. Londra'nın önemli simgelerinden bazıları da bu nehir etrafındadır.

Londra

Thames Nehri ve diğer parklarda bulunan göletlerdeki kuğular 12. yüzyılda Kıbrıs'tan getirilmiş ve kraliyet malıymış.

Londra

Dünya mirasları listesindeki eserlerden 4ü Londra'da yer alır. *Tower of London, *Westminister Sarayı&Big Ben, *Greenwich ve *Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri...

London

Londra

Greenwich, başlangıç meridyeninin geçtiği yerdir. Yani Londra saat dilimi +00:00'dır ve tüm dünyadaki saatler Greenwich'e olan uzaklık paralelinde saatlerini ayarlarlar. Biz İspanya gezimizde de sıfırıncı meridyenin olduğu çizgiden geçmiştik. Peki neden Greenwich kabul ediliyor derseniz de siyasi güç olduğunu öğrendim. 

Ünlü "BigBen" kulesinin adı aslında ne saat, ne de kuleden gelir. Kulenin içindeki 13 tonluk devasa çanın adıdır. Kulenin gerçek adı ise Stephen Tower'dır. 

London

İngiltere'de trafik soldan akar. Şoför koltuğu sağdadır. Aysu'ya çok ilginç geldi bu durum. Tabii karşıdan karşıya geçerken de turist yayaları düşünmüş olmalılar ki "LOOK RİGHT" ya da "LOOK LEFT" yazıları var kaldırım kenarlarında :) İngiliz sömürgelerinde de trafik soldan akıyor. Gittiğimiz KKTC'de kiraladığımız arabayı eşim gayet başarılı kullanabilmişti neyse ki:)

Look Left

Londra yağmuru ile ünlü bir şehirdir. Ben de gezime son 10 gün kala günde 3-4 kez hava durumuna baktığımda hep yağmurluydu. Ama Londra bizi sevmiş olmalı ki sadece 2-3 saat yağışa denk geldik. Ağustosta bile gitseniz yağışa denk gelme ihtimaliniz çok yüksek...

Dünyanın ilk metrosu Londra'da inşa edilmiştir, ikincisi ise İstanbul'daki Tünel olduğunu biliyorum. Ya sonra her Avrupa şehri metrolarını geliştirmiş, bir de bizdeki duruma bakın :( Bu arada "metro" değil "underground"tur. Metroların girişinde ücretsiz gazete dağıtılır üstelik kalitelidir de.

London

Peki neden çayı sütlü içerler? Bir rivayete göre İngilizler Çin'den çay aldıklarında kendi porselenlerinde içmek istemişler ancak porselenleri o kadar sıcağa dayanıklı olmadığı için önce süt koyup üzerine çay koyuyorlarmış. Ama İngilizlere göre ise Çin'den gelen porselenler hem sıcağa dayanıklı değildi hem de lekeleri ancak sütle kapatılabiliyordu.

Bizim gezi ayrıntılarımız çok yakında...


Diğer Yazılarımız


7 yorum:

  1. kaldırımlardaki yazılara çok güldüm ama trafik akışı nedeniyle iyi fikir kesinlikle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi değil mi Elif. Ama nasıl işe yarıyor bilsen :)

      Sil
  2. Aysu'nun pozlarına bayıldım küçük gezgin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Çok severiz poz vermeyi canım...

      Sil
  3. Çok hoş paylaşım olmuş. Cok tatlı bence paylaşım

    YanıtlaSil
  4. Çok tatlı bir paylaşım olmuş. devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...