18 Şubat 2016

LEGO ile Yaratıcı Oyunlar

Lego nedir diye başlamak istiyorum söze? Çünkü bizde de bu şekilde başladı sunum. Lego'nun kelime anlamı "iyi oyun"muş... Evet gerçekten de düşününce beyin ve zihin gelişimine katkısı çok büyük.

yaratıcı oyunlar

Eğitimci Brent Hutcheson, 2 lego parçasını birleştirerek 24 farklı şekil, aynı renkte 6 lego parçasıyla ise 915 milyon farklı şekil yapabildiğimizden bahsetti. O halde düşünsenize farklı renkte 6 lego parçasıyla kaç farklı kombinasyon çıkar ortaya :)

blogger anneler

Lego'yu sadece oyuncak olarak değil de anaokullarından başlayıp liseye kadara olan okul hayatında bir eğitim aracı olarak düşünebilirsiniz. Biz oyuncak gibi görsek de o gün öğrendiklerimden sonra kızlarla lego oynayarak daha kaliteli ve öğretici vakit geçirebilirim.
Görüş açımız bir A4 kağıdı kadar olduğundan bahsetti. Bu da 4 tane lego duplo parçasına eşitmiş. Oyun oynarken bu alan dışına çıkabiliyorsak sıra dışı düşünmeye açığız demekmiş ve çocukları bu sınır dışına çıkmaya teşvik etmeliymişiz.

Peki çocuklarla nasıl oyunlar oynayabiliriz, bunları yazayım;

*İlk önce 2 lego parçası alın elinize. Bunun keskin, köşeli kenarları, ya da parmak girebilecek girintileri veya düz yüzeyleri vardır. Çocuk öncelikle bunları bir hisseder. Öğrenmek, hissetmek dokunmayla başlar...
*Çocuğunuzla karşılıklı geçin ve birbirinize lego parçalarını atın. Önce karşılıklı, sonra çapraz atış olacak şekile. Bu göz teması için çok güzel bir aktivite.

*Çocuğunuzla karşılıklı oturup gözlerini kapamasını isteyin. Siz 3 lego parçasıyla bir şekil yapın. Eline verin ve sadece dokunaraka o şeklin aynısını yapmasını isteyin.

*Çocuğunuzla bu kez sırt sırta verin. Bir şekil yapın ve anlatarak (burada renkleri de devreye sokun) o şeklin aynısını yapmasını isteyin.

*Bizim son oynadığımız oyunda ise Brent Hutcheson arka tarafta bir şekil yapmıştı. Her gruptan bir kişi çıktı. O şekle bakıp kesinlikle kollara kullanılmadan rengi rengine aynısı yaptırmamızı istedi. Bizim gruptan çıkan olarak biraz zor anlatmış olsam da neyse ki yapabilenler çoğunluktaydı :)

yaratıcı oyunlar

*Bir de Lego Duplolardan bir yılan yapmamızı istedi. Ve her yılana göre kişilik bilgisi verdi. Benim için de minik bir yılan yaptığım için, küçük dünyamda mutlu olmayı seçen biri olduğuma karar verdi 

blogger anneler

Bizim evde legolarla çok oynanıyor ve oynamaya da devam edeceğiz.


5 yorum:

  1. Mesleğim gereği Legolar en çok kullandığım oyuncaklar ancak ne anlama geldiklerini yazın sayesinde öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi daha farklı yönden de değerlendirirsin...

      Sil
    2. Şimdi daha farklı yönden de değerlendirirsin...

      Sil
  2. Kelime anlamını bende yeni öğrendim güzel bir aktivite :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...