13 Aralık 2016

El-Ayak-Ağız Sendromu

Önceki hafta nöbetçiydim ve fark ettim ki bu "el-ayak-ağız sendromu" denilen hastalık mevsim dinlemeyip kış aylarında da sık sık görülmeye başlanmış. Ben de ilk kızlarımla tanışmıştım hastalıkla. Aysu 3 yaşında, Aslı da 7 aylıkken geçirdiler. Gittiğimiz aqua parkı olan bir havuz dönüşü Aysu'da başlaya ateşlenmeler sonra Aslı'da da başlamıştı. Aysu hafif atlatıp Aslı'da devam etmesi diş çıkarma döneminde olduğu için dişe yorduk hep. Sonrasında vücudunda döküntüler başladı Aysu'nun. Bunları da inanın sivrisinek ya da böcek sokmaları zannettik. Avuç içi ayak tabanında olması bile bizi şüpheye düşürmemişti. Çünkü Aysu'nun ateşi geçmiş, Aslı da diş çıkartıyor diyorduk. 40 derece ateşleri bile gördüğümüzü hatırlıyorum.  



O dönemde instagramda çok dolaşan "el-ayak-ağız sendromu" olmasından da şüphelendim birden. Özel bir hastaneye götürdüğümde doktor uzaktan bile bakıp "e bunlar el-ayak-ağız hastalığı geçiriyor" demesiyle inanın rahatladım.. Yani teşhis konulup ona göre tedavimize devam edecektik. Tek kullanmamız gereken ilaç ise ateş düşürücüydü. Aslı hiç o havuzla temas etmemesine rağmen ablasından bulaşmıştı. Biz yine de hafif atlatmışız, eczaneye gelen veya etrafımda geçirmiş olan daha döküntülü vakaları gördükçe bizim döküntü yok denecek kadar azmış diyorum. 



Peki nedir bu "El-Ayak-Ağız Hastalığı" ?

El, ayak, ağız hastalığı, picornaviridae ailesinden barsak virüslerinin neden olduğu ve insanlarda görülen bir hastalıktır. En sık neden olan virüsler coxsackia A virüs ve enterovirus71....

Hastalık genellikle bebek ve çocukları etkiler ve oldukça yaygındır. Orta derecede bulaşıcıdır ve mukus, salya ya da hasta bir kişinin dışkısı ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Tipik olarak, genellikle yaz ve sonbahar aylarında, anaokulu veya kreşlerde küçük salgınlara yol açar. Olağan kuluçka süresi 3-7 gündür. Erişkinlerde daha az görülür, ancak immün yetmezlikli olanlar hastalığa karşı çok hassastırlar.

Belirti ve Bulgular;
·  Ateş
·  Baş ağrısı
·  Kusma
·  Halsizlik
·  Kırıklık
·  Kulak ağrısı
·  Boğaz ağrısı
·  Ağız burun veya yüzde ağrılı lezyonlar, ülserler, vezikül veya püstüller
·  Vücut döküntüleri; avuç içi, ayak tabanı, ağız içi ve bazen dudaklarda görülen daha sonra deri ülseri ve püstüllere dönüşebilen kızarıklıklar. Döküntü çocuklar için nadiren kaşıntılıdır ancak yetişkinler için son derece kaşıntılı olabilir.
·  Yaralar veya kabarcıklar küçük çocukların ve bebeklerin kalçalarında da mevcut olabilir.
·  İştah kaybı.
·  İshal

Tedavi;

El, ayak, ağız hastalığı için özel bir tedavi yoktur. Semptomatik tedavi verilir. Ateş ve döküntülerden kaynaklanan ağrı için ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Büyük çocuklar, ergenler ve erişkinlerde tipik olarak hafif seyreder ve bazen daha uzun sürebilmesine rağmen yaklaşık 1 hafta sürer...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...