14 Kasım 2016

Dr. Özgür Bolat'a "Anneler Soruyor"

Her biri dalında uzman, blogger arkadaşlarım Esra Ertuğrul, İpek Dağıstanlı, Burcu Çalışkan ve Sinem Gerger ile ortak bir projede her ay ya bir ünlü, ya eğitimci ya da dalında uzman bir konuğumuz ile Hilton İstanbul Bomonti'de sohbetlerimiz olacak. Bu ay ilki gerçekleşen "Anneler Soruyor"da konuğumuz Özgür Bolat oldu.


Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmış, doktora derecesini Cambridge Üniversitesi'nden almış, uluslararası bir konferansta ise "En iyi Genç Araştırmacı" ödülüne layık görülmüş çok değerli bir eğitim bilimci ve yazar.

Son dönemin en popüler kitabı olan "Beni Ödülle Cezalandırma" hakkında sohbet ettik. Acaba ödülle ilgili tüm bildiklerimiz yanlış mı sorusunun cevabını bulabileceğimiz, çocuk eğitiminde doğru bildiğimiz yanlışları gösteren kılavuz niteliğinde bir kitap.

Sadece ödülün görünmeyen gizli zararlarını değil, okuyucularına bir model, pratik çözümler ve uygulamalar da öneriyor. Buluşma öncesi kitabı okuyup notlarımı almış bir şekilde hazırdım.


Sohbetimizden ve kitaptan beni etkileyen birkaç konuya değinmek istiyorum.

İnsanlar kendi seçtikleri işleri, iç motivasyonla; kendilerine empoze edilen işleri ise dış motivasyonla yapar. Ödül, insanları kontrol ederek, iç motivasyonu zayıflatır. Aynı şekilde denetleme, değerlendirme, hedef verme, yarıştırma, cezalandırma gibi tüm kontrol mekanizmaları iç motivasyonu olumsuz etkiler.

Bizim ülkemizde denetleme ve kontrol mekanizmaları çok kullanılır. Evde anne-baba, okulda öğretmen hep birer kontrol mekanizmasıdır. Ama ödev yapmayan çocuğun durumunda amaç ödevi yaptırmak değil, çocuğun özdenetimini geliştirmek olmalıdır. Çocuk eğer sorumluluklarını bilirse ödevini de zaten kendisi yapmak isteyecektir.

Bir de sınavlar ile ilgili bölüm beni çok düşündürdü. Bir ders var ve bu dersten belli aralıklarla sınav olunuyor. Sınav zamanına kadar konular çok iyi çalışılıp sınava giriliyor. Ama sınav sonrası bu bilgiler "püüüf" diye akıldan uçuyor. Neden? Çünkü derse sadece sınavdan geçebilmek için çalışıldı Ama amaç sınavdan geçmek değil de gerçekten merakımız ve öğrenme isteğimiz olsaydı o konular akılda çok daha kalıcı olacaktı.



Peki ne yapmalıyız?
Çocukla ilgili bir sorun yaşıyorsak, yapılması gereken ilk şey çocuğu değil, kendimizi değiştirmek olmalıdır. Bu da sadece davranış değil, düşünce düzeyinde de olmalıdır. Aile ödül vermek yerine, kendini analiz ettiği ve çocuğu ile etkinlik yaptığı zaman, çocuğu sorun çözülür.

Değerli bilgilerini bizimle paylaştığı için bir kez daha kendisine teşekkür eder ve kitabı anlattıklarıyla pekiştirerek notlar alarak bir kez daha okumaya başlıyorum. Sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Bizi ağırlayan Hilton İstanbul Bomonti'ye de ayrıca teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...