17 Kasım 2016

GEÇ KALMAYIN BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ RİSKE ATMAYIN

Bugün 17 Kasım Dünya Prematüre günü. Bir prematüre annesi olarak 5 yıl önce bizim evde de minik bir savaşçı vardı. Belki ben şanslı bir prematüre annesiydim, çok fazla komplikasyon gelişmedi ve biz 3 günde hastaneden çıkabildik. Ama daha savaşçı olması gereken bebekler var, güçlü olmak ve çok emek sarf edecek aileler var. Ülkemizde farkındalığı arttırmak için neler yapılabilir Banu Bingöl Sözen ile yapılan röportajı paylaşıyorum...



Banu Bingöl Sözen – TSÇV( TÜRKİYE SPASTIK ÇOCUKLAR VAKFI)  Aile Danışma Merkezi Müdürü

Premature hakkında farkındalık adına neler yapılabilir?

Konu hakkında olası risklerden bahseden kamu spotu yapılabilir.
Premature doğum yapan ve sorun yasayan ünlüler farkındalık oluşturmada öncü kişi olabilirler. Premature anneler derneği gibi konu hakkında aktif çalışan derneklerle çalışmalar olabilir.
Vakfımız bünyesindeki Aile Danışma merkezimizin içindeki Erken Müdahale biriminin çalışmaları bu konuya dikkat çekecek niteliktedir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde ailelere bilgilendirme yazısı verilebilir.
Sosyal medya etkinliğinin artırılabilmesi için bu alanda önemli takipçi sayısı olan bloggerlara yönelik bilgilendirici yazılar verilebilir. Vakıf sosyal medya  hesaplarından aktivitelerimizden haberdar edici ve bilgilendirici görsel ve  yazı paylaşımları yapılarak  sosyal medya takipçilerine ulaşılabilir.
İlgili  Web sayfalarında kampanya bannerlarının yayınlanması sağlanabilir. Belli Dergilerin  aylık sayıları  için prematürelik ve dünya prematüre günü hakkında bilgilendirici  röportaj verilebilir. Yenidoğan uzmanı ve hemşiresi olan sağlık çalışanlarına da bilgilendirme ve teşekkür mektupları gönderilebilir.Tüm yenidoğan ünitelerine günün anlam ve önemini yansıtan posterler gönderildebilir. Hastanelerde prematüre doğum yapan aileler ile grup çalışmaları yapılabilir.



Vakıf anneye bu konuda nasıl destek veriyor?

Anne beklemediği bir olayla; erken doğumla karşılaştığı için endişeli, şaşkın, kötümser olabiliyor ve bazen de problemin kendisinden kaynaklı olduğunu düşünüp kendini suçlayabiliyor. Annenin bu süreci daha rahat geçirmesi için psikolojik destek veriliyor. Bebeği ile ilgili tüm sorular, endişeler, beklentiler hakkında konuşuluyor, bebeği ve aileyi bekleyen süreç, yapmaları gerekenler anlatılıyor. Anne iyi olursa bebeğin de iyi olacağı ve annenin başlarda bebekten daha önemli olduğu vurgusu aileye hissettiriliyor.
Terapiye ihtiyaci olan bebeklerde en önemli unsur ailenin terapiye katılımıdır.,bu nedenle uygulanan terapilere aile de mutlaka katılır, evde yapmaları gerekenler aileye anlatılır, aile soruları cevaplanır.

Derneğin Vakıf bu konudaki amacı nedir?

Aile rehberliği ile ebeveyn – bebek ilişkisini kuvvetlendirerek, bebeğin günlük yaşam kalitesini artırmak, annenin bağlanma, kabul ve başa çıkma süreçlerini kuvvetlendirmek için programlar uyguluyoruz. Hedefimiz kendine güven duyan çocuk modelinin temellerini atmaktır.
Erken müdahalenin önemini vurgulamak ve yaygınlaştırılmasını sağlayarak toplum bilinci uyandırmak ayrıca Farklı yaklaşımlarla gelişime katkı sağlamak vakfımız için önemlidir. Bu konu ile ilgili çalışanlara eğitimsel destekler vererek güncel yaklaşımları takip etmekteyiz.



Bu konunda nasıl desteklerde bulunuyorlar?

Bilimsel çalışmalara destek vererek, uzman eğitimine destek olarak.Multidipliner yaklaşımla bebek ve ailesine gelişime katkı sağlayıcı önemli bir hizmet gerçekleştirmek.Bebeğin ihtiyacı doğrultusunda doğru sıklık ve yöntemle gelişime destek olmak.Bağış kampanyalarında toplanan bağışlar ile ihtiyacı olan bebeklere terapi desteği veriliyor.

Erken teşhis olduğunda ne gibi  destekte bulunuyorlar?

Teşhis koyulduğunda öncelikle aileye psikolojik destek veriliyor.Bebeğin terapi sürecinin ve ihtiyaçlarının planlanması multidipliner yaklaşımla yapılıyor.

Annelerin izlemesi gereken adımlar nelerdir?

Anneler bebeklerinin en iyi gözlemleyen, ihtiyaçlarını bilen kişilerdir. Bebeklerinin gelişimleri ile ilgili en ufak bir şüphelerinde mutlaka hekimlerine başvursunlar. Prematüre bebeklerin gelişim açısından riskli bebekler olduğunu bilip gelişimsel gelişim takiplerini yaptırsınlar.
Bu duruma maruz kalan anneler özellikle bebeğine daha iyi çözüm üretebilmek adına psikolojik destek alsınlar.

Eklemek istedikleriniz

Sloganımız;

GEÇ KALMAYIN BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ RİSKE ATMAYIN..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...