Geçtiğimiz hafta Avon ve Hürriyet iş birliği ile "Güçlü Kadınlar Konferansı"ndaydım. Konferans, toplumun farklı kesimlerinden kadınları, ortak sorunlar ve çözüm yolları etrafında bir araya getirdi. Bu yıl ilk kez düzenlenen konferansta ilham veren hikayeler dinleyip her birinden çok etkilendim.
Konferans dört farklı oturum şeklindeydi. Haklarını bilen kadınlar, girişimci cesur kadınlar, sosyal sorumluluk çalışmaları ile iyiliği yayan kadınlar ve ilham veren kadınların her birinin farklı ve etkileyici hikayeleri vardı... Bu konferansın hep tekraralanması dileğ ile ilkinde kimler vardı neler konuşuldu bundan bahsetmek istiyorum.
Açılışı AVON Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül ve Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş yaptı. Orkun Gül, “Bu konferans, ülkemizdeki güçlü kadın hikayelerini daha fazla kişiye ulaştırsın, daha fazla kadına ilham versin istiyoruz” derken, Çağlar Göğüş ise “Kadınların güçlenmesine inanan, icra kurulunun yarısı kadın olan öncü bir kurumun yöneticisi olarak bu konferansa destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İlk oturumda "Haklarını Bilen Kadınlar"ın moderatörlüğünü Dr. Fatoş Karahasan yaptı ve konuşmacılar Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, LL.M Yeditepe Ü.H.F Öğretim Görevlisi İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu , SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı, WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger'di. Kadınların çoğunun haklarını bilmediklerinden bahsettiler. Bunlardan biri "eğer kadın talep ederse baro kendisine ücretsiz avukat atayabiliyormuş". Bunu ben de yeni öğrendim. Bir diğer dikkatimi çeken ise kreş işi yapanlara vergi, kurumlar vergisinden muafiyet tanınarak kreşlerin arttırılması hedeflendiği.
İkinci oturumda "Cesur Kadınlar" vardı. Moderatörlüğünü Yonca Tokbaş'ın yaptığı bu oturumun konukları ise KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Big Chefs Cafe & Brasserie Kurucu Ortak & CEO Gamze Cizreli, AVON Temsilcisi Çiğdem Çimen. Hepsinin ortak noktası ise bir hedefe varmak için kesinlikle pes etmemek. Geçmişte yaşanan başarısızlıklar kendilerini yıldırmayıp, kendilerinde yeniden ayağa kalkma gücü bularak bugünkü mevkilerinde olmaları.
Üçüncü oturumda "İyiliği Yayan Kadınlar" vardı. Moderatörlüğünü Cengiz Semercioğlu yaptı. Konuşmacılar, AVON Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İletişim Direktörü Hande Orhan, Hassas anne olarak bilinen blogger Ece Kumkale, Üşengeç Şef olarak bilinen blogger Dilek Yeğinsu'ydu. Üşengeç Şef Dilek'in hikayesini ilk kez dinledim ve çok etkilendim. Kötü bir olay başına geldiyse bile evrene olumlu bir mesaj göndererek bunu yenmek harika. ‘İyiliği yayma’ konusunda sosyal medyanın gücü vurgulandı. Sosyal sorumluluk projelerinin ve olumlu hikayelerin, sosyal medyada daha çok paylaşılmasının desteklenmesi gerektiği belirtildi.
Son oturum ise "İlham Veren Kadınlar"dı. Samsun Kumköyü İlkokulu Öğretmeni Dilek Livaneli, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, Tabit Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojiler kurucu ortağı Tülin Akın ve oyuncu Demet Akbağ vardı.
Bu panelde Samsun Kumköyü İlkokulu Öğretmeni Dilek Livaneli, görev yaptığı köyde hem çocuklar hem kadınlar için yarattığı dönüşüm hikayesini anlattı. “Evren eylemi destekler.” diyerek harekete geçtiğini söyleyen Dilek Livaneli, şunları kaydetti: “Bütün kadınlarda ciddi bir liderlik becerisi olduğunu düşünüyorum. Ben öğretmenliğin içinde liderlik becerileriyle bir şeyler yapmaya çalıştım. Liderlik, kendinin ne kadar üstün olduğunu göstermek değil, karşındakilere ne kadar üstün olduklarını hissettirebilmektir. Ben bunu denedim. Köy kadınlarıyla bir ekip kurmaya çalıştım. Bir köy öğretmeni bunu yapabiliyorsa, iş dünyasındaki kadınlar neler yapmaz? İnsanlar sizi düşündüğünde gülümsüyorsa doğru yolda olduğunuzu düşünüyorum. Etrafınızdaki kadınlara en iyisini hissettirmek için çalışmanızı diliyorum.”
Leyla Alaton, “İflah olmaz bir iyimserim. Seçimini iyi yaparsan; ‘iyi ve pozitif olanı seçeceğim’ dersen her şey kolaylaşıyor. Bir de B ve C planına aklım iyi çalışıyor." dedi.
Demet Akbağ ise benim de çocukluğumda olan Ayşegül karakterini kendisinin çocukluk kahramanı olduğundan bahsetti. "Ayşegül tatilde, Ayşegül seyahatte… Ben hep o Ayşegül’ü hayal ettim ve o hayalin peşinden koştum. Sizlere de önerim bu olabilir. Hayal kurmak çok ciddi bir iş." dedi.
Güçlü Kadın Manifestosu
Konferansın sonunda Öğretim Görevlisi, Gazeteci, Yazar Dr. Fatoş Karahasan konuşmalardan yola çıkarak hazırlanan ve tüm kadınları harekete geçmeye çağıran Güçlü Kadın Manifestosu’nu okudu.
Manifesto şöyle:
“Geleceği GÜÇLÜ Kadınlar şekillendirecek, şimdi kadınlar olarak güçlenme zamanı!
- Şimdi haksızlıklardan şikayet etmeyi bırakıp haklarımızı bilme zamanı.
- Bazen kendi tercihlerimiz, bazen de koşullarımızdır yolumuzu tıkayan… Şimdi cesaretimizi toplayıp ilk adımı atma zamanı.
- Hepimiz başarabileceği en azından 1 şey var. Potansiyelimizi keşfetme ve kendimizi onurlandırma zamanı.
- Kadınların gücü kalbindekini cömertçe paylaşabilmektir. Şimdi kalbini açma, iyiliği yayma zamanı.
- “Sen yapamazsın” diye yıllarca kulağımıza fısıldanmış. Şimdi hem kendimizi hem birbirimizi “Yapabilirsin” diyerek yüreklendirme zamanı.
- Her kadın aslında bir başarı hikayesidir. Kendi hikayemizin kahramanı olma zamanı.
- Güvenen, azimli, cesur, iyiyliği yayan, umut veren kadınlar olarak harekete geçip çalışma zamanı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder