Salı günü arkadaşımız @gezenayaklar Ebru'nun daveti ile Bağdat Caddesi'nde bulunan Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği kurucu ortaklarından Dr. Levent Yılmaz ve Dr. Berk Kırant ile tanışıp, kendilerini soru yağmuruna tuttuk. Diş çok hassasıyet ve özen gösterdiğim bir konu. Sohbette Levent Bey şöyle demişti "eğer sizin geçmişte bir sıkıntı olduysa daha özen gösteriyorsunuz". Evet ben de yıllardır dolgu, kanal tedavileri, diş kaplamalar ile uğraşan ve hala da sorunlar yaşayan biri olarak kızlarımın ağız ve diş sağlığına ekstra önem veriyorum. Gerçi her sağlık konusunda olduğu gibi dişte de genetik çok önemliymiş. Aman inşallah babalarına çekerler :)
Neyse gelelim soru ve aldığımız cevaplara...
Erken dönem diş çürükleri nedeni nedir diye sorduğumuzda aslında sadece abur-cubur, şeker-çikolatanın olmadığı masum yiyeceklerin de çürüğe sebep olabildiğini öğrendik. Şöyle ki süt, muz gibi zaten kendi şekeri olan yiyecekler-içecekler yenilip içildikten sonra eğer diş bakımı yapılmazsa bunlar ilerleyen dönemlerde çürüğe sebep oluyor. Bir de doğru mu biliyorum diye biberon çürüğünün aslında biberon ile içilen sütün sebep olduğunu sorduğumda işte bunun da cevabı aynı. Emen bebek olsun, süt içip uyuyan çocuk olsun bunlar hep riskli grup, sonrasında diş temizliği yapılmadığı için çürükler oluşabiliyor.
Çocuklarda kesinlikle diş fırçalamak uyumak öncesi yapılan son işlem olmalı. Diş fırçalandıktan sonra süt bile içse o diş fırçalanmış sayılmaz.
Çocuklar diş hekimi ile ne zaman tanışmalı sorusunun cevabı ise çıkan ilk diş ile tanışmalı diyor doktorlarımız. Neden mi? Aslında tabii ki orada diş hekimi çocuğa müdahale etmeyecek ama bu tanışma ileri dönemde korkuyu yenmek adına ve anne-babaya verilecek yararlı bilgiler için olmalı:)
Çocuklarda 8 yaşa kadar diş fırçalamada anne-baba aktif rol oynamalı. Çocukları tek başına fırçalamaya gönderilmemeli. Üstelik her seferinde önce onun fırçalamasına izin verip sonra biz fırçalamalıyız. Ben haftada 2-3 mutlaka kendim fırçalardım ama artık her akşam diş fırçalama seanslarına ben de katılacağım.
Hamilelikte diş hekimi kontrolü ise mutlaka yapılmalı. Zaten günümüzün gebelikleri hep planlıdır ya "check it" listesine diş hekimi kontrolünü de mutlaka yazın. Ama diyelim ki hamilelikte bir sıkıntı oldu diş ile ilgili röntgen harici her işlem yapılmasında hiç bir sakınca olmadığını söyledi doktorlarımız.
Ve gelelim bizim gülümsememize. Diş bakımına her dönem önem vermeliyiz. Düzenli fırçalama, 6 ay ara ile rutin kontroller ve bunların daha küçük yaşta çocuklara kazandırmamız ile sağlıklı gülüşlere sahip olabiliriz.
Dentamar Hakkında;
Kliniğimizin kurucu ortakları Dr. Levent Yılmaz ( Çocuk Diş Sağlığı Uzmanı) ve Dr. Ruhi Balcı ( Ağız , Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ) 1993 yılında beraber çıktıkları bu yolda ve kurdukları tüm kliniklerinde ( 1993-2001 Predent Diş Kliniği , 2001-2005 Bayındır Diş Klinikleri ) her zaman ‘her işi uzmanı yapmalı’ felsefesini savunmuşlardır.
2005 yılında kurdukları Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde’de tedaviler, diş hekimliğinin tüm branşlarında doktora derecesine sahip veya uzman profesyonel diş hekimlerinden oluşan bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu da hastalarımıza, multidisipliner diş hekimliği yaklaşımı olarak tanımladığımız şekilde hizmet vermemizi sağlamaktadır.
2005 yılında kurdukları Dentamar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde’de tedaviler, diş hekimliğinin tüm branşlarında doktora derecesine sahip veya uzman profesyonel diş hekimlerinden oluşan bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bu da hastalarımıza, multidisipliner diş hekimliği yaklaşımı olarak tanımladığımız şekilde hizmet vermemizi sağlamaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığı alanında hastaların teşhis ve tedavilerinde dişhekimliğinin birden çok branşı rol oynamaktadır. Buna multidisipliner tedavi yaklaşımı denir. Bu multidisipliner yaklaşımda; Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanlığı, Protetik Tedavi Uzmanlığı, Periodontoloji Uzmanlığı, Endodonti Uzmanlığı, Ortodonti Uzmanlığı, Pedodonti Uzmanlığı bulunması gereken branşlardır. Multidisipliner yaklaşımın Ağız ve Diş Sağlığı alanında uygulanması başarılı bir tedavi için çok önemlidir.
teşekkürler harika bilgiler var.
YanıtlaSil