21 Haziran 2016

6. Ay Sonrası Bebek Beslenmesi

Geçtiğimiz hafta arkadaşım socialmom Çağla'nın daveti ile Hero Baby "içinde iyilik var" toplantısına katıldım. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya'dan annelerin aklını kurcalayan sorulara cevaplar aldık, bilgilerimizi tazeledik. Daha sonra da Hero Baby pazarlama müdürü Aslı Çetin'den de "Hero Baby Tahıllı Kaşık Mamalar"ı hakkında bilgi edindik. Hero Baby'nin yeni logosunun yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü'nün bebek beslenmesi için son önerdiği şeker oranlarını dikkate alarak "Tahıllı Kaşık Mamaları"nın da yenilendiğinden bahsetti...


Bizim Aysu ve Aslı'da ek gıdaya geçiş sürecimiz farklıydı. Aysu 6 aylıktı ilk ek gıda ile tanışması, oysa Aslı'da 5. ay başlarında tattırma şeklinde yavaştan başlamıştık. Ama tabii ki bu onu doyurma şeklinde değil de sadece damak tadı gelişmesi içinmiş diye söylemişti doktorumuz. Emzirme ise her ikisi de 10 ay boyunca emen bebeklerdi, sonrasında kendi istekleri ile bıraktılar. 



Doktorumuzun bize ilk sorusu ve cevabı inan bizi çok şaşırttı. Biliyoruz ki ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli bebek (anne sütü yoksa da en yakın formül mama), ama maalesef ki doktorumuz Türkiye'de ek gıda ile 2 aylıkken tanışan bebeklerin olduğundan bahsetti. Hatta bu ek gıda tattırma şeklinde meyve, sebzeler değil de ailenin yediği yağ, tuz şeker içeren yemeklermiş :(


Bebeğimizin besin ihtiyacı bizimkilerden farklıdır. Özellikle kalori ve su ihtiyaçları yetişkinlerden çok daha fazladır. Bebek beslenmesinde amaç bebeği doyurmak değil, ayına uygun gelişimi için en doğru besinleri vermek olmalıdır... 

6.aydan sonra anne sütü bebeklerin gereksinimlerini karşılayamaz. Bu nedenle, ek beslenmeye erken ya da geç başlamamak, zamanında başlaması önemlidir. 17. haftadan önce, 26. haftadan sonra başlanmamasına dikkat edilmeli... Ek gıdaya erken başlanırsa, alerjiler, anne sütünün alımı azalacağı için yetersiz demir ve kalsiyum alımı gibi problemlerle karşılaşılıyor. Geç başlanırsa da yetersiz beslenme sonucunda büyüme ve gelişme geriliği, yetersiz lif tüketimi sonucunda kabızlık, çiğneme ve yutmayı öğrenmede problemler görülebiliyor. 


Bu arada bebek beslenmesi aslında annenin hamileliğinde başlayan bir süreçtir. Hamilelik öncesi, hamilelik süreci ve emzirme döneminde annenin beslenmesi bireyin ileriki yaşlarında sağlığını etkileyen faktörlerden biridir... 

Tahıllar, bebek beslenmesinde önemli rol oynarlar. Bebeğin enerji üretmesi ve beyin aktiviteleri için en önemli kaynaklardan biridir. Enerji ve lif kaynağıdır. Besin piramidinde en geniş yere sahiptir. 

Zengin lif içeriğiyle tahıllar, sindirim sistemini düzenler. Bebeklerin bağırsaklarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Karbonhidratlar, enerji verici glikozu daha yavaş ve daha uzun sürede açığa çıkarır. Böylece bebeklerin obezite riski de azalır.


Demir eklenen tahıllar ile beslenen 5 aydan büyük bebeklerde, et ile beslenenlere göre 2-3 kat daha fazla demir alımı gözlenmiştir. Demir eklenen tahıllar, demir eksikliğine bağlı aneminin önlenmesinde önemli katkılar sağlar. 

Hem çeşitlilik hem de besinsel gereksinimleri karşılayacak şekilde tüketilen ürünler bebeklerde damak tadı gelişiminde, obezite kontrolünde, alerji ve diyabetin önlenmesinde, sağlıklı büyüme ve gelişmede önemli role sahiptir.

Bebeklerin 6. aydan sonra tahıllarla tanışmaları gereklidir. Tahıllar ile geç tanışan ve tek çeşit besin ile büyüyen bebeklerde obezite, çölyak, diyabet ve benzeri hastalıkların gelişim riski artar.

Mutfağımızdaki tahıllar bazı vitaminler açısından fakirdir; bu nedenle, zenginleştirilmiş bebek tahılları tercih edilmelidir. Protein kalitesinin yüksek olması ve sindirim kolaylığı nedeni ile bebek beslenmesinde tahıl kaynağı olan pirinç öncelikli olarak tercih edilmelidir. Çocukların beslenmesinde liflerin besinsel ve metabolik olarak koruyucu ve tedavi edici etkileri bulunmaktadır.


Her annenin aklını kurcalayan şeker konusu var. Paketin üstünü incelediğimizde "şeker oranı" yazan rakamın, meyve şekeri, süt şekeri ve beyaz şekerin tamamını kapsadığından bahsetti Aslı hanım. Ve bunun en büyük kısmı aslına süt şekeri oluşturuyormuş. HeroBaby, piyasadiki en düşük şeker oranına sahip ürünmüş.

Bir de "paketli gıda"mevzusu var, çoğu annenin paketli gıda diye uzak durduğu gıdalar eğer güvenilir bir firma tarafından üretiliyorsa çok kontrollü , her aşamasında denetlenen ürünlerdir aslında. Pazardan alınan meyve ve sebzeler  bebek için zararlı olabilecek pestisitler içerebilir, kontrollü tarım ile üretilen sebze, meyveler tercih edilmelidir... Ayrıca bizim evde hazırladığımız tahılları bebek sindirmeye hazır değilmiş. Hero baby mamaları üretirken, sindirimi kolaylaştıran Enzimatik Hidroliz yöntemi ile hazırlanıyor ve içine ek vitamin mineral katarak daha da zenginleştiriyor...

Bebekler için üretilen besin paketlerinin ön yüzünde mutlaka “Bebek ve küçük çocuk ek gıdası” ifadesi yer almalıdır. HeroBaby’nin tüm ürünleri, 0-3 yaş "Bebek ve Küçük Çocuk" beslenme tebliğlerine göre üretilir. Tebliğe göre bebek ve küçük çocuk ürünlerine koruyucu katkı maddesi eklenemez. Bebek ve Küçük Çocuk ürünü ibaresi bulunan ürünlerin yetkili mercilerle kontrol edildiğinden ve koruyucu katkı maddesi içermediğinden emin olabilirsiniz.

3 yorum:

  1. bu önemli bilgi paylaştığın icin cani gönülden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Yakından sizi takip ediyorum süper.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...