20 Haziran 2016

Güneş Kremi Mevzusu

Lise ve üniversitenin ilk senelerinde hatırlıyorum da sabahtan akşama kadar güneş altında bronzlaşıcaz diye güneşlenirdik. Çok da güzel bronzlaşırdık. Ama ne zaman ki Dermokozmetik dersi almaya başladım o zaman bilinçlendim.

Güneş dünyamız üzerindeki hayatın devamını sağlayan çok önemli bir ışık kaynağıdır, ama son yıllarda ozon tabakasının incelmesi nedeniyle güneşten dünyamıza ulaşan zararlı ışınlar artmıştır. Bu nedenle güneşin istenmeyen, zararlı etkilerine karşı önlem almak kaçınılmaz olmuştur..


.Güneşten korunmak için alınması gereken ilk önlem fiziksel olarak güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmamak. Özellikle saat 11.00-16.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe çıkmamak gerekir. Giysi, güneş gözlüğü gibi fiziksel koruyucular da şart...

3 yaş altındaki çocuklar gölgede kalmalıdır, sadece sabah veya akşam, güneş ışınları dünyamıza eğik olarak ulaştığı dönemlerde güneşe çıkabilirler. 6 ay altındaki bebeklerde kolları ve bacakları örten kıyafetler seçilmeli. Özellikle çocuklar için geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.

Güneş ışınları UVA ve UVB ışınları içerir. UVB ışınları daha çok yaz günlerinde dünyamıza ulaşır ve cilt kanserine sebep olan yüksek enerjili ışınlardır. UVA ışınları ise mevsim fark etmeden her zaman dünyamıza ulaşır ve ciltte lekelenme, kırışıklıklar ve yaşlanma gibi daha geç dönemde kendini gösteren sorunlara sebep olan düşük enerjili ışınlardır. Güneş ciddi şekilde yaşlanma meydana getiriyor. Güneş ayrıca, gözün merceği olan lens kısmında enflamasyon oluşturarak katarakta neden olabilmektedir.

Vücudumuzun D vitamini sentezleyebilmesi için en büyük kaynak güneştir. Ama güneşe maruz kalma süresi haftada 3 gün 10-15 dakika olmalıdır, bu süre yeterlidir. Çocuklar için sabah veya akşam saatleri tercih edilmelidir.

Diyelim fiziksel olarak güneşten korunduk, ama güneş ışınları her zaman bizimle. Diğer saatlerde veya dışarıda olmamız gereken zararlı saatlerde ise mutlaka güneş kremi kullanmak gerekir. Güneş koruyucu kremler mutlaka UVA ve UVB'ye karşı etkili olmalıdır. Güneş kremlerinin koruyucu etkisi 2-3 saattir, gün içinde sık sık kullanmaya özen gösterilmelidir. Güneşe çıkmadan yarım saat önce ve bolca sürmek gerekir. Eğer terleme çoksa veya havuza denize girildiyse güneş kremini tekrarlamak gerekir. Bir de unutmamalıyız ki güneş kremini yaz kış kullanmak gerekmektedir...

Şimdi artık hem anne, hem de eczacı anne olarak kızlarım için güneşten korunmaya çok önem veriyorum. Peki çocuklar için kullanılan güneş koruyucularda nelere dikkat etmeliyiz..

Kimyasal koruma sağlayan kremleri, son derece kompleks kimyasallar içermektedir. Deri bu kimyasalları emer ve emilen kimyasallar, güneşe karşı bir kalkan oluşturur. Ama kimyasallar da vücuda girmiş olur. Fiziksel koruma sağlayan güneş koruyucular ise mineral içeren koruyclardır. Bu koruyucular deri tarafından emilmez. Cildin üzerinde, örtü gibi bembeyaz bir tabaka oluşturup bu tabaka da güneş ışınlarını bir ayna gibi geri yansıtır. Üçüncü grup ise organik kimyasal filtreler ilk ikisinin karışımıdır. UV ışınlarını yansıtırlar ve emerler, fakat kimyasal filtrelere göre spektrumları daha geniştir ve UV ışınlarına karşı daha etkin bir koruma sağlarlar. Ayrıca ışık etkimez olmaları ve cildin yüzeyinde kalmaları nedeniyle bebek cildi korumasına uygundur.



Uzmanlara göre 3 yaşın altındaki çocuklarda organik ve mineral içerikli güneş kremleri kullanmak gerekir. Ben de kızlar için ara ara farklı güneş kremleri kullansam da, çok güvendiğim bir marka olan Mustela, yazlık çantamızın vazgeçilmez ürünüdür.  Güneş kremini güneşe çıkmadan yarım saat önce sürüp, havuz ve deniz sonrası da mutlaka yeniliyorum. Güneşin sağlıklı bir şekilde keyfini çıkarıyoruz…

2 yorum:

  1. bu güzel bilgilendirme yazısı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. işte bu çok faydalı bi bilgi oldu Alevim, teşekkürler;) eskiden resmen yan gelyat osman yapardık güneşin altında saatlerce, şimdi yarım saat fazla kalsak hemen leke çıkıyo yüzümüzde gözümüzde:( Hoffff yaşlanıyoruz mu ne?! yok yok ozon tabakası delik, bunlar hep ondan :P

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...