29 Kasım 2017

Salda Gölü

Salda Gölü... Belki de son bir iki yıldır popüler oldu, adını daha çok duymaya başladık. Gidip görünce de iyi ki gelmişiz dedik, görülmeye değer bir doğası var. Yakın çevre yaşayanların serinlemek, yüzmek için girdikleri yerler, kamp yerleri ya da sadece bizim gibi fotoğraf çekilmek için gelenler var. Bu yazın en popüler fotoğraf  rotası kesinlikle "Salda Gölü"ydü diyebilirim.

(tütülerimiz Perapie)

Peki nedir bu Salda Gölü'nu böyle popüler yapan? Türkiye'nin Maldivleri diye dillerden dillere yayılması ilk neden tabii ki.. Ama başka neler var şöyle bir genel bilgi olsun :)


Salda Gölü, derinlik bakımından Türkiye'nin en derin tatlı su gölü, dünyanın da 3. en derin gölüdür. Ölçülebilen derinliği 185 metreymiş.


Temiz suları, bembeyaz kumsalları ile 1989 yılında sit alanı ilan edilmiş.


Dünyada Mars özelliği taşıyan iki yerden biriymiş. Diğeri Kanada'nın kuzeyinde bir bölge. Göldeki magnezyum yüklü beyaz kayalardan Mars'ta da bulunuyormuş.


Göl suyunun şifalı olduğu söyleniyor. Sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına iyi geliyormuş. Şimdi az bilinmekle beraber, "Salda Gölü Çamur Banyosu" önümüzdeki yıllarda sağlık turizmi açısından daha önem kazanacağı düşünülüyor. Biz tabii ki çamur banyosunu denemedik ama etrafta çamura bulanmış gezen çok kişi gördük :)


"Peki Salda Gölü'nde yüzülür mü?" sorusuna sık sık denk geldik. "Yüzmek Yasaktır" tabelaları görülebiliyor ara ara. Nedeni de gölün killi yapısından dolayı bataklık etkisi gösterebiliyormuş. Bu da kişiyi içine çekebiliyor. Aniden derinleşen yerleri de var (e dedim ya Türkiye'nin en derin gölü) Bir de "su yılanı" gerçeği var. Biz de gördük su yılanlarını. Ama şöyle ki; yılanlar kıyıda orta büyüklükteki kayaların altındalar. Kayayı hareket ettirdiğinizde ise gölün içine doğru hareket ediyorlar. Yani su yılanı da sizden uzaklaşmış oluyor. Çok fazla yüzenler var ama hep kıyılarda olduğunu söyleyebilirim. Zaman olsa biz de bir suya girip çıkmak isterdik :) Ama Pamukkale bizi bekliyordu :)


Gölün çevresini de mutlaka gezin en azından gölü daire şekline benzetirsek en az bir çeyreğini görün! Arabaların yoğunlaştığı yerlerde siz de park edin, yürüyün hatta göle girin. Hatta arabanızla bembeyaz kumda safari yapın dolaşın... Gercekten çok eğlenceli...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...