29 Aralık 2015

Lizbon...


Lizbon kaşiflerin diyarı Portekiz’in başkenti ve Avrupa’nın en batısında bir şehir. Arnavut kaldırımlı yolları ve tramvayları ile tarihi dokusunu koruyan bu şehre birçok noktadan tepeden bakabilirsiniz. Biz şehre akşam saatlerinde geldik hemen otoparka arabamızı park ettik, otele yerleşip şehri 1-2 saatliğine keşfetmeye çıktık..


İlk durağımız Santa Justa asansörü. 1900’lü yıllarda Baixa ile Barrio Alto’yu birbirine bağlamak için yapılan Neogotik tarzdaki dövme demirden asansör, Gustave Eiffel’in öğrencilerinden Raoul Mesnier de Ponsard tarafından tasarlanmış. Şimdilerde daha çok turistik amaçlı olarak kullanılıyor.



Ertesi gün ise şehri tur otobüsüyle keşfettik... Aslında bu şehirde yürümeye vaktimiz olsaydı belki daha güzel keşfederdik de bu kez böyle oldu... Dar, yokuşlu, inişli sokaklarda yürümek çok eğlenceli olmalı. Bu gördüğünüz nostaljik sarı tramvaylar ile de şehri gezmek ayrı bir güzeldir...




Gezilecek noktalardan kısaca bahsedecek olursak:


Augusto caddesi, Lizbon'un en popüler caddesidir. Sokak performansçılarının gözdesidir. Kemerden geçerek ise Praça do Comercio (Ticaret Meydanı)'na açılıyorsunuz. En büyük meydanlarından biridir.





Alfama Bölgesi: Şehrin küçük dar sokaklı, ve dar apartmanlı bölgesi. Fayans kaplı evler dikkati çekiyor. Havada su buharı oranı fazla olduğundan eski tip evlerin hepsi bu şekildedir. Ayrıca evlerde  balkon olmayınca çamaşırların dışarıya asıldığı bir bölge... Burada keyifli bir yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin :)
Sao Jorge Kalesi de Alfama bölgesindedir ve şehri tepeden seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biridir.



Belem, şehir merkezinden Atlas okyanusu yönünde 6-7 kilometre dışarda bir semttir. Biz buraya yine tur otobüsüyle gidip, yağış da başlayınca sadece otobüste görebildiğimiz ama size tavsiyem Belem pastanesinden kahve eşliğinde meşhur Nata"sını yemek... 
Belem Kalesi'nı uzaktan görüyoruz. Burası adacık üzerine inşa edilmiş tek başına duran bir burçtur. 1755 depreminden sonra nehir rotasını değiştirince nehir kenarında gibi durmaktadır günümüzde. 30 metre kadar yüksekliktedir. Lizbon savunmasına dönük bir kuledir.


Belem kalesindeden Lizbon'a doğru yürüyünce "Kaşifler Anıtı"nı göreceksiniz. Portekizli kaşiflerin keşfe çıktığı bölgeyi temsilen buraya inşa edilmiştir.

Tagus Nehri üzerindeki kiremit kırmızısı köprünün adı da "25 Nisan Köprüsü"


Bir de Lisbon'un Expo bölgesi var. "Vasco da Gama" alışveriş merkezi ve Avrupa'nın en büyük akvaryumlarından biri olan "Lizbon Akvaryumu" bu bölgededir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...