22 Aralık 2015

Doğum Sonrası Estetik (Mommy Makeover)

Doğum Sonrası Estetik / Mommy makeover terimi, doğum yapan annelerin, doğum öncesindeki fiziksel özelliklerini geri kazanabilmeleri için yapılan estetik girişimler anlamında kullanılıyor. Özellikle yurtdışında basında ve pazarlama  amaçlı kulanılan kullanılan bu terim aslında özel bir estetik ameliyat türüne işaret etmiyor. Konuyu merak ettik Prof Dr Ferit Demirkan’dan detaylı bilgi aldık.



Doğum Sonrası Estetik (Mommy makeover ) aslında kişiye özel olarak tasarlanan bir grup ameliyat. Çünkü hamileliğin her annede yarattığı etkiler çok farklı olabiliyor. En sık rastlanan kombinasyon meme büyütme/toplama ve karın germe ameliyatları şeklinde olup buna bazen liposuction da eklenebiliyor. Kimi durumlarda yüzdeki gevşeme veya bacak varisleri de tedavi paketine eklenebiliyor.
Hamilelik süresince ortaya çıkan hormonal değişiklikler bebeğin büyümesini ve destek sistemlerinin gelişmesini sağlarken bir yandan da büyüyen bebeğe uyum sağlaması için vücut dokularını da büyütüyor ve gevşetiyor. İdeal olarak 9 aylık sürede 12 kg alınması ve bunun 9-10 kg’ının doğumdan sonraki 1 yıl içinde kaybedilmesi bekleniyor. Ancak kilo kazanımı bazı durumlarda 20 kg’ a kadar çıkabildiği gibi bazen de bunları vermek mümkün olmuyor. Dolayısı ile hamileliğin en doğal mirası vücutta bir yağlanma ve karın bölgesinde bir gevşeme şeklinde oluyor. Bunun çözümü ise liposuction destekli bir karın germe ameliyatı. Hem fazla ve sarkan deri çıkarıldığı gibi gevşeyen ve karnı olduğundan geniş gösteren karın kasları da içerden plike ediliyor. Böylece gergin bir karın ve ince bir bele tekrar kavuşmak mümkün.
İkinci önemli değişiklik ise göğüsler ortaya çıkıyor. Hormonların etkisi ile süt vermek için büyüyen meme dokusu memeleri doldurup büyütüyor. Süt verme süresince büyük ve gergin olan memeler, süt verme bittikten sonra çekilen hormonların etkisi ile adeta eriyor. Zaten orta veya büyük göğüsleri olan bayanlarda bu durumun sonucu memelerin esneyip aşağı doğru uzaması ve meme başlarının aşağıya dönmesi şeklinde oluyor. Bu hastalarda meme toplama ameliyatları eski forma kavuşturabiliyor. Küçük göğüsleri olan annelerde esneme ve meme başı değişiklikleri daha az olsa da memelerin içleri boşalmış bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu durumda silikonlu bir meme büyütme ameliyatı yeterli olabiliyor.
Aşırı kilo değişikliği yaşanan hamilelikler sonrası yüzde, özellikle ağız çevresi ve çene üzerinde sarkmalar ortaya çıkabiliyor. Bu yaş grubunda en iyi çözüm ise ultrasonik enerji ile cildi sıkılaştırmak (Ulthera)  Bazen de dolgu uygulamalarını eklemek oluyor. Yine hamilelik sırasında yüzde ortaya çıkan pigmentasyon (melazma) ise tedavisi en zor lekelenmelerden birisi. Renk açıcı kremler ve güneşten koruma öneriliyor.
Hamilelikte bacaklarda ortaya çıkan damarlanmaların sebebi ise karında taşınan bebeğin bacaklardan kan dönüşünü yavaşlatması ile açıklanıyor. Bu annelerde venöz doppler incelemesi ile derin venlerin durumuna bakmak önemli. Zira derin venler genişlemişse buralardan yüzeydeki sisteme de kaçak olabiliyor. Bu durumda önce kaçak olan derin venleri tedavi etmek, sonra da ciltteki ince kılcal damarlanmalara Nd:YAG damar lazerleri uygulamak görüntüyü iyileştirebiliyor.
Doğum Sonrası Estetik  (Mommy makeover ) işlemleri için en uygun zaman ise kesinlikle çocuk yapma işlerinin bitmesinden sonrası. Zira yapılan herhangi bir işlemin üzerine hamile kalmak hem yapılanı bozabiliyor, hem de bazı işlemlerden sonra önerilmiyor. Karın germe ameliyatı hamile kalmaya bir engel değil ama eğer kas plikasyonu da yapılmışsa bu işlem karnın genişlemesini önleyeceği için bu plikasyonun açılması gerekebiliyor. Yine zamanlamanın çocuğun ihtiyaçları açısından da iyi belirlenmesi gerekiyor. İlk bir yılda anne sütü verilmesi fiziksel gelişim ve immunite açısından kesinlikle öneriliyor. Çocuğun ruhsal gelişiminde ise 1.5-2.5 yaş arası anne ile olan bağı çok önemli. Bu süreçler sırasında estetik bir ameliyat nedeni ile çocuğun anneden kısa süre için bile ayrı kalması riskli olabiliyor. Bir meme veya karın ameliyatı sonrası iyileşme dönemi en az 1 hafta sürüyor. Bir komplikasyon çıkması durumunda bu süreç çok daha uzayabiliyor. Bu yüzden ideal zaman son çocuktan 3 yıl sonrası denebilir.
Bir başka önemli konu ise emzirmenin meme deformasyonu yaratabileceğine ilişkin endişeler. Bir annede ortaya çıkacak meme deformasyonu aslında emzirme ile değil hamilelik öncesi meme boyutları ve ortaya çıkan kilo değişimi miktarı ile ilgili. Yapılan çalışmalarda süt verip vermemenin sarkma ile birebir ilişkisi olmadığı gösterilmiş. Ancak süt verirken memeleri destekleyecek bir sütyen takmak gerektiği ve sütün yavaş yavaş kesilmesinin daha iyi olacağı vurgulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...