23 Temmuz 2015

Ayçiçeği=Günebakan=Gündöndü

"Ayçiçeği" diğer adıyla "Günebakan", bizim tarafların değimiyle "Gündöndü" ; papatyagiller familyasından çekirdeği ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir... Benim için ise her Temmuz ayı geldiğinde ayçiçek tarlasında fotoğraf çekilmek lazım dediğim güzel bir tarla çiçeğidir:)
 

Temmuz ayını bir Aysu'mun doğum günü olduğu için bir de ayçiçek zamanı olduğu için ayrı bir severim...
 
 
Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biridir. Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. Trakya Bölgesi'nde yoğunluk gösterir...
 

Biliyor musunuz ayçiçek  yağının cilde çok iyi geldiğini duymuştum. Ege'li ve Trakya'lı kişileri karşılaştırdığımızda ayçiçek yağı üreten köylü hanımların zeytin yağı üretenlere göre elleri daha yumuşakmış. Asitlik derecesi ile ilgili olduğunu hatırlıyorum... Neyse  :)
 

Her sene bu aralar bir heyecan sarar güzel bir ayçiçek tarlası kenarında fotoğraf çekilmek için :) Bu sene geçen seneye göre çok şanslıyız... Tarla haftada iki gittiğimiz köy yolu üzerinde ve sıra sıra... Biri solmak üzere olsa da yeni ayçiçekleri de yetişiyor bir taraftan... Eh sizinli bu güzelleri paylaşmasam olmaz dimi?
 
 
 
Anane dedemizle...
 
 
Ve tabii ki benimle...





 
 
 
Bunlar da ikinci gidişimizden kareler...
 
 


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...