28 Ağustos 2019

Kazanlık Gül Festivali 2018

Bulgaristan’ın Kazanlık kenti, dünyaca ünlü Gül Vadisi’nde yer alıyor. Gül üretimi için gerekli iklim şartlarına sahip Kazanlık’ta dünyadaki gül yağı üretiminin yüzde 80’i yapılıyor. Bu bölgede yetiştirilen güller parfüm sanayisinin yanı sıra sabun, kozmetik, reçel, pastane ürünleri, likör, gül suyu, hatta alkollü içecek yapımında da kullanılıyor.

 


Her yıl Mayıs sonu, Haziran başı gibi "Uluslararası Gül Festivali" şenlikleri oluyor. Festivale Avrupa ülkeleri yanı sıra Japonlar'in da ilgisi büyük... Ah bu Japonlar ne çok seviyor gezmeyi :) 2018 yılı Haziran’in ilk günlerinde biz de festival havası için annem, Arzu ve ben Edirne karayolu ile Kazanlık’a gittik. Bir de sınır kapısında bekleme sıkıntısı olmasa iyiydi.




Önce uzun uzun gül tarlalarında fotoğraf molaları verdik sonra da şenlik alanına geçtik...

Hasat zamanı; başlarına pembe güllerden oluşan taçlar takmış, işlemeli beyaz gömlekleri ile Kazanlık kızları, gün doğmadan uyanıp gül yapraklarını örme sepetlerine dolduruyor. Bu arada yapılan en çok gül yaprağı toplama yarışması da renkli bir törene dönüşüyor.

Geleneksel Bulgar kostümlerini giymiş genç kızlar ve erkeklerin folklor gösterileri, şarkıları geçit töreninde güzel bir atmosfer oluşturuyor...

Burada yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan damıtma tekniğinin bir gösterisi yapılıyor.

Görevli genç kızlar konuklara gül şerbeti, gül reçeli, gül likörü ve gül rakısı ikram ediyor.


Kazanlıklı teyzeler, nineler, dedeler yerel ve ev yapımı ürünlerini pazar yerinde satışa sunuyor...




Bu arada lavanta tarlalarına da denk gelip arılara rağmen fotğraf çekilmeden geri dönmedik.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...