6 Ekim 2017

D Vitamini Eksikliği

Geçenlerde instagram hikayelerinde kullandığım D vitaminini paylaşmış ve dm’den birçok soru gelmişti. Bir post hazırlamak istedim, işte size bir eczacı olarak D Vitamini eksikliği, nedenleri, tedavisi yazısı :)

D vitaminin eksikliğinin en önemli belirtisi kemik ağrılarıdır. Özellikle güneşten mahrum kaldığımız kış aylarında bu ağrılar daha da artar. Halsizlik ve vücut genelinde olan bu ağrıların dikkate alınmaması durumunda yetişkinlerde “osteomalazi” dediğimiz kemik yumuşaması, çocuklarda ise “raşitizm” görülebilir. 



D vitamininin başlıca görevi gıdalarla alınan kalsiyum ve fosforun işlenmesidir. Kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için son derece önemli minerallerdir. Dolayısıyla D vitamini için öncelikli olarak kemik sağlığının korunması için önemli bir vitamin diyebiliriz.



Kemiklerin güçlü olması için D vitaminine ihtiyacımız var ancak D vitamini eksikliğinde sadece kemiklerimiz zayıflamıyor. Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği biliniyor.
Kulağa komik gelebilir ama D vitamini eksikliği depresyona yol açtığını biliyor muydunuz?  Nedensizce mutsuz ve hüzünlü hissetme durumu D vitamini eksikliğinin başlıca belirtilerindendir. Beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde rol alan serotonin hormonu D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşer.



Günde 10-15 dakika güneş ışığı görmek vücudun yeterince D vitamini üretmesine imkan verirken D vitamini eksikliği oldukça sık görülmesinin en önemli nedeni, vücudun güneşten aldığı UVB ışınlarına yeterince temas etmemesidir.



Cildinizin D vitamini üretebilmesi için 11:00-15:00 saatleri arasında güneş kremi sürmeden 10-15 dakika direkt olarak güneşle temas gerekiyor.  Haftada 3-4 gün bu uygulamayla vücudunuz ihtiyacı olan D vitaminini üretecektir. Fakat korumasız olarak bu zaman diliminde güneşte kalmak cilt kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini arttırdığını da göz ününde bulundurmak gerekiyor. 10-15 dakika yeterli ve daha fazla güneşte durmak daha fazla D vitamini üretileceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle 10-15 dakika güneşte durduktan sonra ya gölge bir noktaya geçmeli ya da yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi sürmelisiniz.

Vücut güneşten aldığı D vitaminini başka hiçbir yolla ve besinle alamaz. Nedeni de D vitamini içeren besinlerde vitamin oranının az ve yeterli olmamasıdır. D vitaminin yoğun olarak bulunduğu besinler; balık, ciğer, yumurta gibi hayvansal ürünlerdir. Bu sebeple vejeteryan beslenme de D vitamini eksikliğini tetikler. 

D vitamini eksikliğinin ölçümü için doktora başvurup eksiklik halinde bir D vitamini preparatı kullanmakta fayda var.
Sağlıklı günler…. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...