1 Aralık 2017

Çamaşır Suyu Ya Da Ne?

Geçtiğimiz günlerde Melinasmom Merve, çamaşır suyunun zararlı etkilerinden bahsetmiş beni de "çamaşır suyu kullanıyor muyum ya da yerine ne kullanıyorum?" şeklinde mimlemişti. Ah o eski bloglarda mimleri ne severdim hemen cevap vereyim.

Çamaşır suyunu yok denecek kadar az kullanıyorum. Onun yerine geçecek farklı doğal formüller ya da organik deterjanlara yer vermeye çalışıyorum.
Önce ben de "çamaşır suyu"nun zararlarına yer vermek isterim. Çamaşır suyunun içeriği Sodyum hipoklorit denilen bir maddedir. Temizleme esnasında hem solunum yolu, hem de deriden absorbe olarak vücudumuza zarar vermektedir. Türkiye'de çamaşır suyu tüketiminin dünya sıralamasında ilk sıralarda olduğunu biliyor muydunuz? Banyo tuvalet temizliği, bazen mutfak eşyalarının yıkanması dahi birçok yapılan temizlikte baş roldedir. Çok iyi temizlik yapara ama malesef birçok rahatsızlığı da beraberinde getirir.
Solunum hastalıkları, astım ve alerjiye sebep veren etkenlerden biridir. Hayatında hiç sigara içmese bile çamaşır suyu ile temizliği hiç ihmal etmemiş ev hanımlarda görülen astımın baş kahramanıdır. Ah eczaneye gelen öyle hastalarım var ki çamaşır suyu olmadan temizlik yapmış saymıyorlar. Ama vücutlarına verdikleri zararın farkında bile değiller.
Daha önceleri evde çamaşır suyu kullandığımda hatırlıyorum da nefes almakta zorlandığım zamanlar oluyordu. Hele bir de banyoda kapalı ortamda temizlik yapıldıysa bayılmak garanti.

Peki bunun yerine ne yapabiliriz? Söz konusu bakterileri yok etmek ise pekala bunu karbonat, sirke, organik deterjanlar, çamaşır sodası, oksijenli su gibi çamaşır suyu yerine geçebilecek maddeleri kullanabiliriz.
Evde organik detrjanlara yer vermeye çalışıyorum. Onun dışında doğal yöntemler arasında en çok tercih ettiğim elma sirkesi. Elma sirkesi zeminleri, fayansları ve cam eşyalarını parlatmada çok başarılı. Ayrıca mikroplardan da arındırıyor.

Dezenfektan olarak tercih ettiğim bir diğer madde ise oksijenli su.  Klozet, duş ve küvetlerde kullanabilirsiniz. E vüvutta bile dezenfektan olarak kullanılan bir madde olduğunu düşününce çamaşır suyu yerine kullanmayı eminim siz de tercih edersiniz. Oyuncak temizliği için de 1/10 oranında su ile karıştırıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...