30 Aralık 2014

Reis İle "Anılardan Geleceğe Yerli Malı Haftası"

Her yıl 12-18 Aralık günleri arasında kutlanan Yerli Malları Haftası nedeniyle biz de Reis Gıda'nın davetlisi olarak Taksim Point Hotel'de ‘Anılardan Geleceğe Yerli Malı Haftası’ etkinliğine katıldık.... Biz blogerlar yanı sıra basından da büyük ilgi gören etkinlikte Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis bir konuşma gerçekleştirdi...
İşte konuşmasından bazı notlar...



68 yıldır kutlanıyor

Doğal ve dengeli beslenme alışkanlığı ile tutum ve yatırım alışkanlığının çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini anlatan Mehmet Reis, “Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları, 1923’de İzmir 1.İktisat Kongresi’nde; yurdun bağımsızlığının korunması, yerli malları üretilmesi ve kullanılmasını kararlaştırdı. 1946 yılından itibaren, 68 yıldır bu haftayı kutlamaya devam ediyoruz.  Yerli malı haftasının, çocukluğumuzda özel ve unutamadığımız bir yeri var. Annelerimizin yaptığı okula götürdüğümüz poğaça ve börekler, yöremizde yetişen meyvelerle kutladığımız bu hafta; bir yandan yerli üretimin ve tüketimin önemini anlatırken, diğer yandan paylaşmayı ve danışmayı ön plana çıkartmaktadır” dedi.

Halkın ve çiftçinin yanında

33 yıldır kuru gıda sektöründe faaliyet gösterdiklerini kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi, “1994 yılında uyguladığımız sabit fiyat uygulaması ile enflasyonla mücadele ettik. Kurulduğumuz yıldan itibaren,yerli üretimin önemi ileçiftçilerimizin desteklenmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi ve alın terinin karşılığını alabilmeleri gerektiğini, her platformda gündeme taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz.  Çeşitli üniversitelerle yaptığımız çalışmaların sonucunda, edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübemizi, çiftçilerimizle paylaşmayı sürdürmekteyiz. Kuru gıda sektöründe, halkımızın ve çiftçilerimizin yanındayız” dedi.

Obezite devam ettiği sürece, proje devam edecek

Obezite sorunu devam ettiği sürece, Reis Gıda’nın öncülüğünü yaptığı projeye devam edeceğini açıklayan Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dünyamız, son yıllarda ‘abur- cubur’tehdidi ile karşı karşıyadır. Dünyada, 1 milyara yakın kişi açlık sınırında yaşarken; diğer taraftan 1 milyardan fazla kişi aşırı kiloludur ve sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır. Uzmanlar, 2030’lu yıllara ulaşıldığında, dünya nüfusunun yarısına yakınınınobez olabileceği uyarısında bulunmaktadır. Bu nedenle;Reis Gıda’nın kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak ‘Abur Cubura Karnımız Tok’ kampanyasını,son 5 yıldır her platformda dile getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Yerli tohumlara sahip çıkılarak, gelecek kuşaklara aktarılmalıdır

‘Yerli Tohum’ile üretilen besinlerle beslenildiğinde daha sağlıklı olunacağını ifade eden Mehmet Reis, şunları kaydetti:

“Yerli Tohum ile üretilen besinlerle beslenirsek, daha sağlıklı olacağız. Tohum, tarımın özüdür. Bağımsızlığın temelidir. Atatürk’ün dediği gibi “Üreticilerinden yoksun olan milletler, üretenlerin esiri olur.” Birçok ürünün gen merkezi olan Türkiye, yerli tohumuna sahip çıkarak, zenginliğini ve tarımda bağımsızlığını koruyabilir.Uzmanlar, GDO’lu tohum, kimyasal ilaç, gübreleme ile yapılan tarımsal üretimin, toprağı verimsizleştirdiği ve insan sağlığını tehdit ettiğini ifade etmektedir.Nitekim bilim insanları, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın,‘yerli tohum’dan üretilen gıda ürünleriyleönlenebileceğini belirtmektedir. Ülke genelinde, yerli tohum uygulamasını arttırmayız. Asırlar boyu üretilen geleneksel yerli tohumlarımızı toplayarak ve tohum bankasında saklayarak, gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Bereketli vatan topraklarımızda üretilecek olan doğal ürünleri tüketmek, hepimizin hakkıdır. Masalarda, Sizler için ‘çeyiz sandığında saklanacak tohumlardan’ oluşan bir demeti hazırladık. İçerisine, 12 bin yıllık siyez bulguru olmak üzere çeşitli tohumları koyduk. Örneğin Reis Gıda olarak, Taşköprü Sarımsağının standardı bozulmadan, gelecek nesillere ulaşabilmesi için TÜBİTAK ve Kastamonu Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. İyi Tarım Uygulamalarına göre, üretimin nasıl yapılacağı ve sağlayacağı faydaları, çiftçilerimize aktararak, İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.Bildiğiniz üzere, yüzyılımızın en büyük tehditlerinden birisi de ‘Kuraklık’tır. Kuraklığa karşı, dayanıklı yerli tohumlarımızı hazırlamalıyız” diye konuştu.

Son olarak da "Yerli ürünlerin üretimi ve tüketimi, cari açığı aşağıya çekecek"  dedi.

Konuşma sonrasında Mehmet Reis, tek tek sorulara cevap verdi... Ben da instagram üzerinden gelen soruya yanıt alarak Tuba'nın içini daha da rahatlatmış oldum... Kendisi "çölyak hastası"... Bundan dolayı da son  iki senedir glutensiz besleniyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf tüketmiyor, kesinlikle yasak... Reis Gıda bulgur, buğday ve türevlerini ayrı bantlarda ürettiği için rahatlıkla tükettiğini yine de bunu tekrardan yani ayrı banttan paketlendiğinin doğruluğunu sormamı istedi... Mehmet Bey özellikle kara buğday paketi getirip izah etti... Hem ayrı bantta üretilip hem de bunların özellikle diğer gıdalarla bulaşma olmaması için vakumlu paketlerde satıldığını söyledi... Sonrasında Reis Gıda ürünleriyle hazırlanmış çok güzel yemeklerle biz ziyafet çektik... Özellikle siyah pirinç salatasına bayıldım...
 

 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...